divendres, 3 de febrer del 2012

Festa escocesa a Taradell aquest dissabte

Agenda

Aquest dissabte el restaurant Terra Endins es vestirà d'escocès per acollir un Burns Supper, una festa escocesa molt tradicional que es celebra al voltant del 25 de gener amb motiu del naixement de Robert Burns, el poeta escocès més famós. La festa consistirà en un menú típic acompanyat de poesia, sàtira, brindis, discursos, whisky i ball escocès.

L'aforament és limitat i la festa/ball, que començarà a 3/4 de 9 del vespre, té un preu de 25 euros. The Caulbums Ceilidh Band és una banda de Glasgow i són els responsables d'aquesta festa i de reforçar l'agermanament escocès-català. Aquesta mateixa banda farà sonar la gaita en els actes de commemoració de la Gleva de 1714 just abans de les Salves com una mostra més d'aquest agermanament.

Què és el Burns Supper?

El Burns Supper o Burns Day és un sopar molt tradicional i patriòtic de festa, celebració i alegria que es fa cada any el dia al voltant del 25 de gener per commemorar la vida i obra del poeta Robert Burns. El sopar compta amb un guió establert que es va seguint amb més o menys rigor. El menú és sempre el mateix i l’acompanya tot un ritual que es va desenvolupant durant del sopar. El menjar, doncs, no és l’element important, sinó una part del conjunt: obres poètiques, sàtires, homenatges, whisky, gaita, discursos de celebració, alegries, brindis...

Qui va ser Robert Burns?


Robert Burns (1759 - 1796) és tot un símbol escocès. És el poeta nacional per excel·lència, és el seu poeta internacional. Fill de pagès. Va començar treballant al camp, però gradualment va girar els seus interessos i passions cap a la poesia, la natura, la beguda i les dones. Va morir jove, als 37 anys, i va ser enterrat amb tots els honors. Tot i la seva curta vida, la seva extensa i intensa obra havia causat un gran impacte, una obra que ha anat passant de generació en generació.

La seva obra tracta sobretot temes del folklore escocès vist des de la perspectiva de les classes populars. Va ser precursor del romanticisme anglès, fundador de la poesia lírica tradicional escocesa i va servir d'inspiració als fundadors del liberalisme i del socialisme. La seva ideologia republicana i progressista era molt mal vista entre la església calvinista i l'aristocràcia. Parla de la pobresa, la sexualitat, els rols sexuals i l'església escocesa. Així mateix, va dedicar els darrers 10 anys de la seva vida a recopilar poemes, cançons i contes tradicionals escocesos, evitant l'oblit de molts d'ells. Un d'aquests poemes que va repopularitzar amb música, Auld Lang Syne (el nostre cant de l'hora dels Adéus) es canta, precisament, en molts països com un himne de comiat.