dimarts, 17 d’agost del 2010

La capella de Santa Llúcia*

Espais de Taradell

Avui volem parlar d’un bonic element arquitectònic taradellenc: la capella de Santa Llúcia.

La capella que està situada a la plaça que porta al seu nom, just al mig del casc antic de la vila, és d’estil gòtic - renaixentista, d’una nau, coberta amb nerviacions amb clau de volta i absis poligonal i va ser construïda entre els anys 1547 i 1561.

Durant aquesta època Taradell va prendre molta eufòria gràcies als paraires i els teixidors i s’hi celebraven algunes fires. Una d’elles era la Fira de Santa Llúcia. El Sr. De Taradell, Don Carles de Cruïlles, va decidir donar el producte de l’arrendament de les taules de la fira per la construcció de la capella que després es convertir en la seu del Gremi de Paraires i Teixidors de Taradell i de la confraria de Santa Llúcia que també agrupava gent amb altres oficis.

La devoció dels taradellencs a Santa Llúcia va ser tanta, que junt amb Sant Sebastià va esdevenir la patrona del Gremi que donà vida a Taradell. La capella tenia aquella època varis administradors i un santer que captava per ella. A mig segles XIX tingué un sacerdot beneficiat creat per la família de Vilacís d’amunt.

La capella va ser profanada el 1936 i es va deteriorar força durant la guerra civil. Un parell de campanyes de restauració recents l’han deixada en un perfecte estat de conservació i agençament.

Davant de la capella hi podem veure un popular monument de Josep Ricart i Maimir que porta per nom “Exaltació a la vida i a la pau” i que es va inaugurar el 23 de maig de 1976.

Us mostrem unes fotos:







Fonts: Síntesi Històrica de Taradell (Pladevall-Baucells-Vilacís-Izquierdo)
Taradell, passati present d'un terme i vila d'Osona. Volum I. (Pladevall)




Si t'agrada aquest post, dona-li suport en aquest enllaç, Gràcies





* Post publicat per primera vegada el 12 de desemfre de 2008

1 comentari:

JOSEP COMAJOAN ha dit...

La 'mítica' plaça del Twitter!!! Molt interessant la sèrie sobre els racons de Taradell...