dilluns, 21 de gener del 2008

El Ball del Ciri

Reportatge

Us mostrem un reportatge de 44 fotografies corresponents el tradicional Ball del Ciri que és va dansar ahir a Taradell, en el marc de la Festa Major de Sant Sebastià.

El Ball del Ciri és una dansa cerimoniosa i ritual, la primera cita de la qual a Taradell és de 1776, que pretén simbolitzar el traspàs públic de poders entre els diferents Pabordes (administradors d’un determinat altar).

La dansa la ballen sis parelles, tres de les quals son els pabordes sortints i les altres 3 els pabordes entrants. Durant la dansa els pabordes sortints fan entrega del ciri i d’un canti de cristall amb aigua perfumada als pabordes entrants.

Ahir, els pabordes van sortir a ¾ d’11 de l’Ajuntament de Taradell, acompanyats per els membres de l’Ajuntament i es van dirigir cap a l’Església Parroquial, on van presidir la missa dedicada a Sant Sebastià. Seguidament, acompanyats sempre per la cobla Genisenca, van anar cap a la Plaça de les Eres on van ballar la dansa a les 12 del migdia.

Els pabordes sortints van ser en: Pere i la Lidia, en Jordi i la Carme, i en Gerard i l’Antonia; i els pabordes entrants (que l’any que ve repetiran) van ser en Magí i la Margarita, en Jordi i la Carme i en Josep i la Silvia.